Hvor meget nattesøvn har du i virkeligheden brug for?

Svaret på dét spørgsmål udvikler sig hele livet. Vores søvnbehov afhænger nemlig blandt andet af vores aktivitets- og udviklingsniveau. For eksempel har det stor indflydelse på, hvor meget søvn vi har brug for, om vi er i voksealderen eller ej. Derfor har børn brug for langt mere søvn end voksne, og derfor oplever mange teenagere at have brug for rigtig meget søvn.

Er du interesseret i at lære mere om, hvor meget søvn du har brug for, og hvordan du kan få den optimale nattesøvn? Så læs med her. I dette blogindlæg kan du blive klogere på søvnens faser, hvorfor vi i det hele taget sover, og hvorfor lyset fra din telefonskærm kan forværre din nattesøvn.

Vi kommer også med en række anbefalinger til spændende artikler, du kan læse, hvis du har lyst til at lære endnu mere om din nattesøvn.

Et voksent menneske bør sove 7-9 timer hver nat

Sådan lyder rådet fra et amerikansk studie af søvn, som Samvirke henviser til i en artikel om voksne menneskers søvnbehov. Fra vi er 18 og til og med 64 år er det den anbefalede søvnmængde for at give kroppen tilstrækkeligt med hvile og tid til at forberede sig på en ny dag.

Voksne mennesker over 65 år anbefales at sove i 7-8 timer, og hvis de i løbet af dagen nyder en middagslur, kan det for mange betyde, at de må sove en time eller to mindre om natten. Søvnen er nemlig ikke noget, vi selv kan styre. Det skriver Jan Ovesen, som er speciallæge, i en artikel om søvn for Sundhed.dk.

Selvom søvnen er et helt naturligt behov ligesom sult og tørst, kan vi ikke på samme måde styre vores ’indtag’ af den. Vi kan godt spise, selvom vi ikke er sultne, og vi kan drikke, selvom vi ikke er tørstige. Men vi kan ikke sove, hvis vi ikke er trætte. Så hvis du elsker at tage en middagslur men ofte oplever at ligge frustreret og vende og dreje dig om aftenen, når det er tid til at sove, kan det være en god idé enten at gøre din lur kortere eller at erstatte den med at gå tidligere i seng.  

Søvnens fire faser

Normalt taler vi om søvnen som ét forløb, der varer fra vi døser hen og indtil vi vågner. Men faktisk er det ikke helt sådan, det forholder sig i virkeligheden. Søvnen består af i alt fire faser, som altid kommer i samme rækkefølge efter hinanden. Når alle fire faser har spillet sig ud, er der typisk gået 90 minutter. Det er det, man kalder for en søvncyklus. I løbet af natten gennemgår en voksen normalt mellem 5 og 6 søvncyklusser. Du kan læse mere om søvnfaserne i artiklen her fra Bedre Nætter.

Døsen, den lette søvn, den tunge søvn og drømmesøvnen

Den første af de fire søvnfaser er det, man kalder for døsen. Det er det letteste af søvnstadierne, og vi er lette at vække igen, når vi kun lige er døset hen. Fra det første søvnstadie træder vi ind i den lette søvn. Her er vi stadig relativt lette at vække, men både pulsen og temperaturen i vores kroppe falder, fordi vi slapper endnu mere af.

Efter den lette søvn indtræffer den dybe søvn. Hvis du har oplevet at vågne og føle sig småforvirret eller ’groggy’, er det fordi du er blevet vækket fra den dybe søvn, hvor hjernen slet ikke er forberedt på at skulle vågne. Efter den dybe søvn kommer drømmesøvnen. Det er her, vi drømmer, bevæger os, laver mumlelyde og laver hurtige bevægelser med øjnene bag øjenlågene. Derfor hedder drømmesøvnen også REM-søvnen fra det engelske ’rapid eye movement’.

Fra drømmesøvnen går kroppen op igennem faserne igen. Først til fase tre, så to, til sidst et og så videre ned ad stigen igen. Som sagt foregår bevægelsen fra stadie til stadie masser af gange og indtil vi til sidst lander i døsen igen og vågner op. Friske og veloplagte.

Din krop har brug for alle fire søvnfaser

Og det er også vigtigt, at faserne får lov at komme flere gange. Dårlig nattesøvn er nemlig skidt for dit helbred, og de fleste af os kender sikkert også til at vågne op efter en nat med dårlig søvn og være i dårligt humør. Søvnen er også afgørende for vores koncentrations-, indlærings- og reaktionsevne og for vores hukommelse.

Du kan blandt andet sikre din gode nattesøvn ved at have et regulært sovemønster og gå i seng på nogenlunde samme tid hver nat. Desuden har det stor betydning for din nattesøvn, at du ligger i en seng, du kan slappe helt af i og føler dig tilpas i.

Oplever du for eksempel et blive vækket af din partner, når du sover? Så kan det være en god idé at overveje at udskifte dobbeltsengen med to kontinentalsenge. Når du og din partner ligger på hver sin madras, kan I frit bevæge jer rundt hver især uden at forstyrre den anden. For stadig at have følelsen af at ligge i én seng sammen, kan I lægge en dobbelt topmadras ovenpå. 

Hvorfor har vi overhovedet brug for at sove?

Der er mange gode grunde til, at vi mennesker har brug for søvn. Men hvad er de grunde egentlig? Speciallæge Jan Ovesen, som vi også nævnte tidligere, skriver i samme artikel fra Sundhed.dk, at søvnen har stor betydning for både vedligeholdelse og reparation af kroppens celler.

Når vi sover, har hjernen desuden tid til at bearbejde de mange indtryk, som vores korttidshukommelse har lagret i løbet af dagen. Det er her, hjernen sorterer i de ting, der skal pakkes ned i langtidshukommelsen og de indtryk, der glemmes igen. Nogle indtryk bearbejdes drømmesøvnen. Det er især følelsesmæssige oplevelser, som hjernen gennemgår, når vi drømmer.

Kroppen producerer også allermest væksthormon, når vi sover. Det er derfor, det er så vigtigt, at små børn får nok søvn. Det kan nemlig skade deres fysiske udvikling, hvis de ikke sover nok. Kroppens produktion af antistoffer og hvide bloglegemer er også højest, mens vi sover. Derfor er det vigtigt for vores immunforsvar, at vi sover nok.

Vidste du, at det kan påvirke din immunitet, hvis du ikke får tilstrækkeligt med nattesøvn efter en vaccine? Dit immunforsvar har brug for en god og rolig nattesøvn for at tilpasse sig og producere antistoffer efter en vaccine.

Med andre ord er det usundt for både krop og sjæl, hvis du ikke får din nattesøvn.

Din sovestilling er vigtig for din søvn

Godt så. Søvnen er vigtig for dit helbred, det har vi slået fast nu. Men hvordan kan du så sikre dig at få en god og tilstrækkelig nattesøvn, hvor din krop kan få lov at klare alle de vigtige opgaver, der står overfor den, når du døser hen? Først og fremmest er din sovestilling vigtig.

Det er vigtigt, at du ligger komfortabelt, når du sover. Måske betyder det i det øjeblik, du skal til at falde i søvn, at dit ene knæ er løftet helt op under hagen, at din ene arm ligger over hovedet, og at din nakke støttes af fire store hovedpuder. Men undervejs i din søvn er det ikke altid helt optimalt med de kreative søvnstillinger.

Du kan nemlig komme til at vække dig selv fra din dybe søvn, hvis dine arme kommer til at sove, eller hvis din nakke bliver for anstrengt. For at undgå at forstyrre kroppens og hjernens søvnmønster, er det vigtigt at vælge en sovestilling, som er komfortabel hele natten.

Det er allerbedst for din ryg og nakke at sove enten på ryggen eller siden. Vi har et stort udvalg af hovedpuder, som både fungerer til det ene, til det andet og til begge dele. Nogle mennesker holder meget af at sove på maven. Hvis du er en af dem, kan du med fordel begynde at øve dig i på at sove på siden. Når du sover på maven, understøttes ryggens naturlige S-form nemlig ikke. Faktisk sker det modsatte ofte, og det kan give problemer i lænden og ryggen over tid.

Når du vælger din sovestilling og din hovedpude, bør du gøre det med tanke på din rygsøjle. Rygsøjlen skal ligge i en lige linje fra lænd til nakke. Hvis du ligger på siden og tilter nakken opad, skal du have en lidt lavere pude. Og hvis du ligger på ryggen og kan mærke, at din nakke bukker nedad mod madrassen, er din pude ikke helt høj nok.

Derfor kan lyset fra din telefonskærm forværre din nattesøvn

Når du har valgt en god sovestilling, en god hovedpude og gerne en komfortabel topmadras, er du godt på vej til en god nattesøvn. Men selvom du ligger rart og behageligt i sin seng, er din gode nattesøvn ikke helt sikret endnu. I hvert fald ikke, hvis du har for vane at ligge med din telefon, før du skal sove.

Mennesker er et dagsaktivt dyr. Det betyder, at vi er vågne og aktive, når det er lyst, og at vi sover og er inaktive, når det er mørkt. Sådan var det i hvert fald nødt til at være, før vi opfandt elektriciteten. I dag betyder det ikke så meget for vores aktivitet, at solen går ned, fordi vi let kan tænde lys for at se i mørket og holde os vågne til langt ud på natten, hvis vi har lyst. Men vores hjerner er stadig designet til at blive trætte, når det er mørkt.

Når det er mørkt, producerer kroppen søvnhormonet melatonin. Melatonin fortæller kroppen, at den skal være passiv, og hormonet gør os trætte og døsige. Din krop producerer masser af melatonin, når det er mørkt og tid til at sove, men hvis du tænder lys eller kigger koncentreret ind i en skarpt oplyst mobiltelefon, falder produktionen. Og så kan du komme til at føle dig helt frisk igen, selv når du lægger telefonen fra dig igen. Det er derfor en god idé at give kroppen og hjernen ro fra skarpt lys, inden du skal sove.

Du kan læse mere om melatonin og hormonets betydning for din nattesøvn i søvnartiklen fra Sundhed.dk

Vi ønsker dig en god nattesøvn

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du kan opnå en god og sund nattesøvn. Der er mange ting af huske på, så derfor opridser vi lige de vigtigste pointer endnu engang.

  • Voksne mennesker mellem 18-64 år bør sove 7-9 om natten.
  • Søvnen har fire faser, og de er alle vigtige for din sundhed.
  • Det er vigtigt, at du har en god liggestilling og en hovedpude og en seng, der er behagelig.
  • Læg mobiltelefonen væk, inden du skal sove for at gøre hjernen og kroppen træt. 

Til sidst vil vi anbefale dig at vælge en god dyne, som sikrer dig en behagelig temperatur, når du skal sove. Desuden er det en god idé at holde soveværelset på en kølig temperatur og at lufte godt ud i rummet, inden det er tid til at gå til køjs.

Husk på, at du er mere end velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din nattesøvn, til vores produkter, brands eller noget helt fjerde. Du kan kontakte os via vores kontaktformular, ved at ringe os op eller at sende en mail. Vi ser frem til at høre fra dig og ønsker dig en god nattesøvn.

1 2 3 Næste