Madras

Det er lidt af en jungle at finde rundt i, når du skal vælge din nye seng. Der er meget at tage højde for, og du sidder sikkert allerede nu med mange overvejelser. Hvilken type ben skal din nye seng have? Hvad for en topmadras skal du vælge? Og ikke mindst: hvordan vælger du den rigtige madras? Det er der heldigvis råd for, og vi er her for at hjælpe. Vi ved, at det ikke er ligetil at vælge en ny seng, og derfor får du nu denne guide, der hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.

 

Det er vigtigt, at du ligger godt på madrassen

Først og fremmest skal en madras sørge for, at du ligger behageligt. Du skal føle dig godt tilpas, komfortabel og støttet på de rigtige steder. Når du har tilbragt en nat i din seng er det også vigtigt, at du vågner og føler dig frisk og udhvilet. Hvis du ofte vågner og føler dig stiv som et bræt eller oplever smerter i lænd, rygge eller nakke, så er der noget galt. Måske med din madras. 

 

Det er vigtigt for vores velvære, at vi får vores nattesøvn. Derfor er det vigtigt, at du ligger godt i din seng. Når du ikke får en tilstrækkelig nattesøvn, kan du ikke fungere optimalt i hverdagen. Tegn på søvnmangel er koncentrationsbesvær, dårligere reaktionsevne, øget risiko for udvikling af blandt andet stress og depression og endda øget risiko for overvægt. Når vi er i søvnunderskud, forsøger kroppen nemlig ofte at kompensere ved at give os en stærk trang til fedt og søde sager. Alt det, der kan skyde energien i vejret hurtigt. 

 

Hvorfor giver min madras mig ondt i ryggen? 

Hvis du kan genkende dig selv i de problemer, vi har nævnt, er du sikkert interesseret i at høre, hvad du nu skal stille op. For selvfølgelig er det ikke altid nødvendigt helt at udskifte sengen med en ny model. Først er det vigtigt, at du finder ud af, hvad det er ved din nuværende madras, der giver dig ondt i ryggen eller søvnbesvær.

 

Er din madras for blød? 

En blød seng er skøn at sænke sig ned i efter en lang dag, men hvis din seng er for blød, giver den ikke din krop den støtte, den har brug for. Det første tegn på at din madras er for blød, har vi været inde på. Tegnene er, at du oplever ømhed eller smerter i ryggen enten lokalt eller generelt, og at du føler dig døsig og underudhvilet. 

 

Det tredje tegn, som bogstaveligt er til at føle på, er om din madras danner buler. Hvis der er buler på din madras, betyder det, at din krop kan mase madrassens fyld rundt, når du sover. Hvis den kan det, er madrassen ikke i stand til at understøtte din krop, og så er den for blød. 

 

Det er lettere at lægge en blød topmadras på en hård seng end omvendt, men en ny topmadras kan være et godt udgangspunkt. Læg en ny, hårdere topmadras på din seng og se det an. Hvis topmadrassen løser dine ryg- og søvnproblemer, så har du skabt en seng med det perfekte kompromis. Hvis ikke er det på tide, at du udskifter din seng. 

 

Er din madras for hård? 

Nu tænker du måske, at en hård seng er løsningen på alle de problemer, en blød seng forårsager. Men faktisk forholder det sig ikke helt sådan. Ligesom Guldlok opdagede det, så er det bare bedst med en seng, der er midtimellem. Dog helst til den hårde side. 

 

Tegnene på, at din madras er for hård, er langt hen ad vejen de samme som tegnene for, at din madras er for blød. Træthed selv når du lige er vågnet og følelsen af at være stiv i ryggen om morgenen er tegn, der ikke lover godt for den seng, du sover i. Et tydeligt tegn på, at din madras er for hård, er lokal ømhed omkring dine yderled. 

 

Hvis du sover på siden og kan mærke, at du føler dig om på siden af hofterne eller på skuldrene, så er din madras ikke blød og eftergivende nok til din krop. Det nytter ikke noget, at I kæmper om pladsen. Sengen skal give en smule efter, men ikke for meget.

 

Selvom du ikke ligefrem bliver banket gul og blå af din hårde seng, kan den stadigvæk godt være for hård. Prøv at lægge dig fladt ned på ryggen på din seng. Tag din ene hånd ind under dig og mærk efter, om du kan mærke et jævnt tryk mellem madrassen og din krop. 

 

Hånden lægges under lænden, og du skal gerne mærke, at madrassen støtter hele undersiden af din krop jævnt. Hvis du ligger og svæver på sengen, er den for hård. Hvis du synker ned i sengen med bagdel og hæle, er den for blød. 

En god madras understøtter rygsøjlens form 

Din rygsøjle er formet som et langstrakt S, hvis du ser dig selv fra siden på et røntgenbillede. Formen sørger for, at der er balance i din kropsvægt, så din rygsøjle kan bære dig. Den form er genialt udtænkt at naturen, men den kan virke en smule upraktisk, når vi lægger os ned. Det kræver nemlig sin madras at kunne understøtte rygsøjlens naturlige S-form. 

 

Når du sover i en seng, der er for blød, støttes buen i S’et ikke. Det svarer faktisk lidt til at sove i en hængekøje. Den tungeste del af kroppen, bagenden og den øverste del af lårene, vil tynge ned i sengen, mens fødderne og hovedet vil stritte op. Det strækker ryggen i en unaturlig form. Så selvom det kan være hyggeligt at tage en lur i en hængekøje, så er det ikke den optimale sovestilling nat efter nat. 

 

Når du sover i en seng, der er for blød, presses ryggen den modsatte vej. Fordi kroppen ikke kan synke ned i sengen, ligger den i stedet nærmest og svæver på den, som hvis du lå på gulvet. Det meste af S-et understøttes slet ikke, når du sover i en seng, der er for hård. Måske kender du følelsen af at have lyst til at bukke dig forover for at strække din ømme ryg? Det er et klart tegn på, at du sover på en madras, der for hård.

 

En god madras understøtter rygsøjlens naturlige S-form ved at give lokal støtte. På den måde løftes kroppen mere på de steder, hvor den er tung og mindre på de steder, hvor den er lettere. Hele bagsiden af din krop skal røre madrassen, når du ligger på ryggen. Med en hånd under lænden skal du kunne mærke et jævnt tryk fra madrassen. Når du kan det, ved du, at du ligger på en god madras. 

 

Det var alt det vigtigste, du skal vide om madrassens hårdhed, når du vurderer din seng. Det næste, der er vigtigt at tage fat på, er typer af madrasser.

 

Hvilket materiale skal min madras være lavet af? 

I Prinsessen på Ærten lå den følsomme prinsesse på tyve madrasser og tyve edderdunsdyner. Hendes madrasser har sikkert været fyldt med fjer, og det laver man dem heldigvis ikke af længere. Så ville de fleste af os nemlig have lyst til at stable dem i lige så høje stakker som prinsessen. For det er ikke et specielt jævnt eller støttende madrasfyld.

 

I dag findes der flere forskellige populære madrastyper. De tre mest almindelige madrastyper er latex-madrassen, springmadrassen og madrassen af memory-skum. Det er vigtigt, at du kender til forskellene på de tre typer, når du skal vælge din madras. De har nemlig alle deres unikke fordele.

 

Latex-madrassen - trykaflastende egenskaber

Måske forbinder du umiddelbart latex med skinnende plastik og engangshandsker? Faktisk er latex et naturmateriale, som udvindes af saften fra det såkaldte gummitræ. Materialet er fleksibelt og skumgummi-agtigt. Det er dog slet ikke det samme skum som det, vi kender fra almindelige skummadrasser. Latex er kendt for sine trykaflastende egenskaber, når det bruges som fyld til madrasser, og derfor er det et fantastisk materiale til dig, der har ryg- eller ledproblemer. 

 

Materialet giver støtte til din krop der, hvor den har brug for det, og madrassen tilpasser sig til din vægt. Før du vælger en latexmadras, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at latex er et allergen. Det vil sige, at man kan være allergisk over for latex, og at latexallergi kan udvikle sig over tid. Hvis du er overfølsom over for latex, bør du tale med din læge, før du anskaffer dig en seng i det trykaflastende naturmateriale. 

 

For at forebygge allergi anbefaler vi desuden, at du lægger en topmadras på din latexseng. Da der også altid er et lagen imellem dig og sengen, er der ikke store risici forbundet med at vælge en latexmadras, hvis du ikke er overfølsom i forvejen. 

 

Springmadrassen - fjedre som holder på faconen

Navnet afslører det faktisk. Springmadrassen er mange børns yndlingsmadras, fordi det er den bedste at hoppe i. Madrassen er nemlig fuld af fjedre, som giver god komfort og giver efter for kroppens bevægelser. Vi anbefaler selvfølgelig, at både børn og barnlige sjæle forsøger at holde sig tilbage fra at bruge madrassen som hoppepude. Springmadrassen kan nemlig blive en livslang ledsager, hvis den behandles rigtigt. 

 

De stærke fjedre i madrassens kerne holder på faconen i årevis. Det giver dig en holdbar og stabil madras, som ikke tager form efter din krop eller bliver bulet. De fleste springmadrasser er i dag designet med pocket-fjedre, som er individuelle fjedre. Alle fjedrene ligger i hver sin lomme, og de hænger ikke sammen med hinanden. Det betyder, at madrassen støtter dig lige der, hvor vægten er. Dit hoved bliver med andre ord ikke smidt op i en hurtig bevægelse, bare fordi din hund beslutter sig for at springe op i fodenden. 

 

Madrasser af temperaturfølsomt memory-skum 

Memory-skum har fået sit sigende navn, fordi det ’husker’ formen på din krop. Det er ikke helt, sådan skummet fungerer, men det forklarer ret godt, hvordan det føles at lægge sig på en madras med fyld af memory-skum. 

 

I virkeligheden opfører memory-skummet sig på den specielle måde, fordi det er temperaturfølsomt. Det giver efter, når det bliver varmet op. Derfor bliver madrassen trykket mere ned på de punkter, hvor du er tungest. Det får madrassens skum til at forme sig perfekt efter din krop, og det føles som at ligge på en sky, når madrassen har taget form. 

 

Når temperaturen i madrassen falder igen, finder madrassen frem til sin oprindelige form. Derfor kan du sagtens skifte liggestilling i madrassen, selvom den er begyndt at tage form efter din krop. 

 

Til dig med rygproblemer 

Hvis du lider af rygproblemer, som ikke er opstået på grund af din seng, er det særligt vigtigt, at du ligger godt om natten. Din ryg skal understøttes af den rigtige madrastype med den korrekte hårdhed. Med alle de ovenstående tips håber vi, at du føler dig godt klædt på til at vælge den rigtige madras til dine behov. 

 

Når du vælger den bedste madras til ryggen, skal du være opmærksom på, at madrassen skal tilbyde lokal støtte. Sådan understøttes kroppens naturlige form bedst, og det er vigtigt, især for dig, der har rygproblemer. 

 

Det er vigtigt, at din madras passer til dine behov, fordi det giver dig en bedre nattesøvn. I gennemsnit bruger vi jo en tredjedel af vores tid på at sove. Hvis al den tid foregår i en dårlig stilling, er det klart, at ryggen lader sig mærke af det. Derfor er det vigtigt, at du tænker over din sovestilling.

 

Hvis du sover på ryggen eller siden, har du som udgangspunktet en god sovestilling. Sover du på ryggen, skal du bruge en tynd pude. Den sørger for, at din nakke støttes, men at den ikke presses opad. Nakken skal flugte med rygsøjlen, som den ligger på madrassen. Derfor skal du bruge en høj pude, hvis du ligger på siden. 

 

Hvis du har tendens til at sove på maven, anbefaler vi, at du øver dig på at sove enten på ryggen eller siden. Nakken er nemlig nødt til at ligge ude af den lige linje med rygsøjlen, så du kan trække vejret frit gennem næsen og munden. Derfor er det hårdt for både nakken og ryggen at lægge på maven, når du sover.

 

Starten på den gode nattesøvn

Vi håber, at du er blevet klogere på din nattesøvn af at læse vores guide. Hvad enten det betyder, at du har brug for en ny topmadras, en ny seng, en ny hovedpude eller bare en ny sovestilling, så ønsker vi dig held og lykke med din nattesøvn fremover. 

 

Du er altid mere end velkommen til at kontakte os på telefon +45 56 14 55 33 eller på mail [email protected]. Vi står klar med rådgivning og vejledning og ønsker dig en bedre nattesøvn. 

Hvor meget søvn skal børn have?

De fleste af os er nok helt klar over, at søvn er vigtig for os alle. Og for mange er det også almen viden, at især børn har et stort behov for mange timers søvn. Men hvor meget skal børn sove i forskellige aldre? Hvordan sørger du for, at det også lykkes? Og hvorfor er det lige, at det er så vigtigt med den søvn? Alt det kan du læse meget mere om herunder i vores blogindlæg, hvor du får svar på spørgsmål om søvnbehov hos børn.

Søvnbehov for nyfødte

Hvis du har en nyfødt derhjemme, giver det nok næsten sig selv, at dit barn sover meget. For spædbørn går meget af døgnet nemlig med skiftevis at sove og die. Og faktisk udgør søvn hos nyfødte typisk omkring 16 timer i døgnet til at begynde med. Du skal dog ikke bekymre dig, hvis det ikke er tilfældet for dit barn. For faktisk kan det antal timer, som dit spædbarn sover i døgnet, variere helt fra 10 til 23 timer, ifølge netdoktor.dk.

Samtidig kan du også forvente, at dit spædbarn vågner cirka hver anden til tredje time, netop fordi han eller hun ofte bliver sulten. Dog kan de også somme tider sove fire til fem timer ad gangen. Og skulle det ske, at dit barn sover dobbelt så lang tid ud i et, er det også helt fint, så længe barnet er sundt. Så nyfødtes søvn kan altså variere meget, og selv om nyfødte sover meget, skal du også være klar på at vågne om natten, fordi deres søvn normalt ikke varer så mange timer ad gangen.

Søvnbehov – 1 år

Når dit barn er fyldt et år, har barnets søvnmønstre selvfølgelig også ændret sig betydeligt, siden det var et spædbarn. Nu vil barnet typisk sove omkring de 14 timer i døgnet, men det kan selvfølgelig også i denne alder variere fra barn til barn. Når barnet er blevet vant til at indtage fast føde, vil det typisk også kunne sove en hel nat uden at skulle have ekstra mad, som sundhed.dk skriver. Men der kan også sagtens være børn, som stadig vågner i løbet af natten.

Typisk begynder man også at vænne sit barn til at sove en enkelt gang om dagen og ellers kun om natten. Mange går ture med deres børn for at få dem til at sove i løbet af dagen. Og her skal du huske på, at det er vigtigt, at dit barn ligger på en god madras, så din 1-årige får en god søvn. Det kan man måske godt glemme, fordi man tænker så meget over kvaliteten af selve barnevognen. Men ligesom det er vigtigt, at dit barn ligger godt i sin seng, er det også vigtigt, at han eller hun ligger godt i barnevognen.

Søvnbehov – 2 år

Når dit barn er fyldt to år, har hans eller hendes søvnrutiner ikke nødvendigvis ændret sig drastisk. For behovet for søvn for 2-årige vil typisk være omkring de 13 timer i døgnet. Størstedelen af denne søvn foregår om natten, og så vil dit barn typisk have brug for en dagssøvn på 1,5 til 2 timer. Og der vil normalt kun være tale om én lur om dagen. Det skriver netsundhedsplejerske.dk.

Søvnbehov – 3 år

Et barn på tre år har generelt set brug for omkring 12 timers søvn i døgnet. Det kan igen variere fra barn til barn, hvor mange timer der er optimalt af søvn, når man er 3 år. Her kan det stadig være bedst for dit barn med en mindre lur i løbet af dagen. Men det er også omkring denne periode, at man normalt stille og roligt vænner barnet af med at sove om dagen, så søvn for 3-årige kan ændre sig noget, når det kommer til at sove om dagen.

Det kan være godt for dit barn at have en rutine, inden han eller hun skal sove. Det kan for eksempel være, at I læser i 15 minutter i en bog. Eller måske I lytter til noget stille musik. Det kan også være, at dit barn bliver afslappet af at komme i bad. Formålet med det er, at dit barn så ved, at det er tid til at sove, når rutinen er slut. Og du kan sådan set begynde denne rutine, fra dit barn ikke er særligt gammelt.

Børn har nemlig godt af regelmæssigheder, og det kan være med til at sørge for, at dit barn nemt og hurtigt falder i søvn. Det er dog vigtigt at huske på, at uanset hvordan jeres soverutine er, så bør det være aktiviteter, som ikke er vilde. Så kan dit barn nemlig langsomt falde ned og måske blive mere og mere træt, allerede inden han eller hun skal sove.

Så nu har du i hvert fald et overblik over, hvor meget og hvornår børn fra spædbørnsalderen til treårige mere eller mindre bør sove. Men hvad skal der ellers til, for at dit barn sover nok og på den bedst mulige måde?

Hvordan sikrer jeg en god søvn for mit barn?

Du kender det sikkert også fra dig selv – hvis du ligger på en meget hård flade i et lyst rum, er det bare ikke så nemt at falde i søvn. Og ligesom at du har brug for nogle bestemte betingelser for at sove optimalt, har dit barn det selvfølgelig også. Så det er ikke nok med, at I skaber en god soverutine. Dit barn har også brug for at sove under bestemte betingelser.

Det betyder, at dit barn helst skal sove et sted, hvor der er ret mørkt, stille og køligt. Og samtidig er det også vigtigt, at dit barn har en seng, der passer til barnets alder – selvfølgelig med et lagen i den rette størrelse. Ligeledes skal dit barn have både en dyne og en pude i den rette størrelse.

Du skal også passe på med ikke at gøre dit barn for afhængigt af dig, når han eller hun skal sove. Dit barn skal gerne lære selv at falde i søvn, så du ikke vugger barnet i søvn eller ammer dit barn, til han eller hun sover.

Men selvfølgelig skal du også lytte til dit barns behov. Hvis dit barn er kommet i en alder, hvor han eller hun selv kan udtrykke sig, er det vigtigt, at du indretter rutinerne, så de passer bedst muligt til lige netop dit barn. Så har du for eksempel et barn, der er bange for mørke, kan han eller hun have en lampe stående på sit værelse, så den frygt forsvinder. Sådan sikrer du de mest optimale forhold for dit barn, og det øger sandsynligheden for, at dit barn kommer til at sove godt.

Hvorfor er søvnen så vigtig for børn?

Selv om du sikkert godt ved, at søvn er en vigtig faktor for blandt andet børn, er det ikke sikkert, at du er klar over, hvor vigtig den faktisk er. Og måske du heller ikke kender en masse til konsekvenserne af, hvad der sker, hvis børn ikke får nok søvn. Derfor tager vi dig herunder igennem nogle af de konsekvenser, som mangel på søvn kan have for små børn.

Søvnen er noget af det mest essentielle i vores alles liv. Det er nemlig under søvnen, at kroppen får ro, så den kan genoprette energien. Det gør, at vi er klar til en ny dag uden at være trætte. Mangel på søvn kan have mange alvorlige konsekvenser. For børn kan det blandt andet øge risikoen for infektioner, der kan resultere i, at man ikke vokser og udvikler sig optimalt.

Mangel på søvn kan dog også have en stor indflydelse på det mentale. Det kan være skyld i faktorer som manglende koncentration og øget irritabilitet. Og de forskellige mulige konsekvenser går selvfølgelig ikke kun ud over barnet.

Som forælder vil man jo sit barn det bedste, og samtidig kan det også i hverdagen påvirke forældrene. For mangel på søvn kan blandt andet føre til, at dit barn græder mere, end det ville gøre, hvis det var udhvilet. Ligeledes kan det også gå ud over pædagoger og andre børn, som dit barn omgiver sig med. Fordi dit barn ikke føler sig tilpas i sin krop på grund af mangel på søvn.

Og selv om vi alle har brug for søvn – børn så vel som voksne – så er det vigtigt at huske på, at vi alle er forskellige. Så det betyder, at det ikke nødvendigvis er et problem, hvis dit barn ikke passer ind i de ovenstående søvnmønstre. Hvis dit barn har det godt og er sundt, er det sikkert også, fordi han eller hun får den søvn, der er behov for.

Hvad kan vi hjælpe dig med?

Forhåbentlig har dette blogindlæg været med til at give dig et overblik over, hvor meget søvn dit barn eller dine børn har brug for frem til treårsalderen. Og måske du også er blevet meget klogere på, hvorfor det er så ekstremt vigtigt, at dit barn får nok søvn hver eneste nat – og dag.

Men hvis du har nogen spørgsmål til os eller noget, som du undrer dig over, skal du være mere end velkommen til at kontakte os. Det gælder også, hvis du har spørgsmål til nogen af vores produkter – for eksempel til børn. Du kan kontakte os på flere måder. Enten via vores kontaktformular, ved at ringe til os på tlf. +45 56 14 55 33 eller ved at sende os en mail på [email protected]. Vi besvarer henvendelser inden for to til fire hverdage.

1 2 3 4 Næste