Topmadras

Din nattesøvn er vigtig. Det ved du nok allerede godt. Men vidste du, at et menneske i gennemsnittet bruger i alt 26 år på at sove? Faktisk bruger vi hele 33 år i sengen sammenlagt, fordi vi ligger i omkring 7 år og forsøger at falde i søvn i løbet af vores liv. 

 

Hvis du synes, at alle de rundt regnet et par hundredetusinde timer skal bruges i en seng, der er rar at ligge i, så er du kommet til det rette sted. Ligesom en kæde ikke er stærkere end sit svageste led, er en seng ikke bedre end den topmadras, der ligger ovenpå. Derfor er det vigtigt, at du vælger den helt rigtige topmadras til din seng. Og hvis du vil vide mere om, hvordan du vælger, skal du bare læse videre i denne guide. 

 

Det skal du tænke over, når du vælger din topmadras 

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge en topmadras til din seng. For det første skal du overveje det materiale, du foretrækker. Dernæst skal du tænke over fastheden af madrassen, og madrassens tykkelse er også noget, du skal tænke over. 

 

Først og fremmest er det vigtigt, at du overvejer, om det i hele taget er en ny topmadras, du har brug for. Hvis du er på udkig efter en ny topmadras, fordi din seng har mistet sin fjedrende, friske kvalitet, er du måske for sent ude. Topmadrasser forlænger sengens levetid betragteligt og forbedrer komforten meget, men den kan desværre ikke udrette mirkaler. Hvis din seng har udtjent sin værnepligt, er det i stedet for på tide med en udskiftning. Det er der heldigvis også råd for her hos Delfin Sengecenter, hvor vi har et stort udvalg af kontinental-, elevations-, plan- og endda vandsenge og senge til børn.      

 

Topmadrasser til dit budget 

Vi hos Delfin Sengecenter er stolte af at forhandle høj kvalitet uanset prisen. Vi tror nemlig på, at alle skal have mulighed for at få en god nattesøvn hver nat. Derfor har vi både topmadrasser i luksusklassen såsom Topper 7 Sensation-topmadrassen fra TEMPUR og madrasser til dig, der skal overholde et budget, såsom Denne topmadras fra Unique

 

Den førstnævnte er Oekotex 100-certificeret og designet med fyld af TEMPURs patenterede memoryskum. Den sidstnævnte er fremstillet med et støttende og behageligt fyld af latex og blødt bambusbetræk. Måske hjælper det dig ikke så meget endnu at få at vide, at den ene er fyld med skum og den anden med latex. Derfor vil vi nu fortælle lidt om, hvilke forskellige typer af topmadrasser, der findes på markedet.

 

Forskellige typer af topmadrasser 

Som sagt fås topmadrasser i flere forskellige materialer. Helt overordnet set er der tre kategorier af fyld, som hver kan noget forskelligt. De tre typer af topmadrasser er designet med fyld af henholdsvis latex, memoryskum og almindelig skum. Det er kun de to førstnævnte, der stadig er udbredte i dag på grund af deres høje kvalitet og komfort. Men hvad kan de hver især? 

 

Latex - et naturmateriale

Latex er et naturmateriale, som også kaldes naturgummi. Det findes i barken på de såkaldte gummitræer, som vokser i området med tropisk klima. Materialet bruges blandt andet til gummidragter, balloner og, ja - topmadrasser. Topmadrasser af latex har en fast struktur og giver masser af støtte til din krop. Derfor er latex er godt valg, hvis du er på udkig efter en lidt hårdere topmadras. 

 

Desuden er latex-topmadrasser designet med en masse små huller i overfladen. De transporterer sveden fra madrassens overflade, og de sørger også for god ventilation. Det vil sige, at en topmadras i latex også er et glimrende valg til dig, der har tendens til at få det varmt, når du sover.

 

Memoryskum - temperaturfølsomt skumt 

Egentlig er memoryskum et vidt begreb, og mærker som TEMPUR er kendt for at have sit eget patenterede skum. Overordnet set er memoryskum lige det, navnet antyder: skum, der husker. Skummet er nemlig temperaturfølsomt, hvilket gør det muligt for topmadrassen at forme sig efter din krop. Der, hvor du udleder allermest varme og trykker mest ned på madrassen, giver topmadrassen mest støtte.

 

Memoryskum er et mere luftigt materiale end latex, og det fås i hårdhederne medium og hårdt. På grund af materialets mere eftergivende struktur, anbefaler vi dig at vælge en topmadras af memoryskum, hvis du godt kan lide en lidt blødere topmadras. Hvis du gerne vil have en fast og mere hård topmadras, vil du formentlig foretrække en model med latexfyld. 

 

Tykkelsen på din topmadras 

Det næste, du skal overveje, er tykkelsen på din topmadras. Vores latexmadrasser måler 40-60mm i tykkelsen, hvilket er en rigtig fin tykkelse. Det er nemlig vigtigt, at der ikke er alt for langt mellem din krop og sengen. Det er nemlig i sidste ende sin seng, der skal støtte din krop der, hvor der er mest for det.

 

Når det kommer til topmadrasser med memoryskum er det ikke den samlede tykkelse, der er det vigtigste. Her skal du i stedet holde øje med tykkelsen på selve kernen af skummet. Topmadrasser med fyld af memoryskum er nemlig designet med en fast kerne. Det er netop kernen, der giver strukturen og komforten til topmadrassen, og det er den del, der giver sig mindst, når du ligger på den. 

 

Valget af tykkelsen på din topmadras med memoryskum kommer an på, om du foretrækker at ligge blødt eller mere hårdt. Hvis du er til fantastisk komfort og en madras, der former sig om din krop og giver fast støtte, er Cloud-topmadrassen fra TEMPUR er godt bud til dig. Madrassen føles blød samtidig med, at den støtter din krop der, hvor der er brug for det. Topmadrassen har en højde på 70mm, så hvis du foretrækker at have lidt kortere mellem topmadras og seng, er denne topmadras fra Nature Sleep måske et bedre valg for dig. Nature Sleep-modellen har en højde på 50mm og er designet med et betræk af økologisk bomuld. 

 

5 gode tips: Sådan gør du din topmadras ren 

Tommelfingerreglen siger, at man skal vaske sit sengetøj cirka hver anden uge og som minimum én gang om måneden. Men hvordan lyder det, når kommer til din topmadras?

 

Både topmadrasser med fyld af latex og memoryskum er altid designet med et aftageligt betræk, fordi materialet i sig selv ikke kan maskinvaskes. I stedet har vi fem gode tips til, hvordan du kan holde din topmadras og ren lækker.

 

  1. Læs på vaskeanvisningerne på din topmadras. De fleste betræk kan vaskes ved 60-90°C. Det er vigtigt, at du vasker dit sengetøj, dine puder og dyner samt topmadrassens betræk ved over 55°C. Det er nemlig først her, du kan slå husstøvmider ihjel. Betrækket bør vaskes cirka en gang hver tredje måned. Det passer med, at du kan vaske den, når årstiderne skifter!

 

  1. Støvsug din topmadras ofte. Når du vasker dit sengetøj og tager lagnet af, er det en god idé at give topmadrassen en tur med støvsugeren. Du mister nemlig døde hudceller hele tiden, og i løbet af de cirka 8 timer, du bruger i sengen i døgnet, kan det ikke undgås, at nogle af dem ender her. Topmadrassen kan med fordel vendes og støvsuges en gang hver anden uge for at holde den fri for både døde hudceller og snavs.

 

 

  • Vent med at redde din seng. Måske har du tillært dig en god vane med at redde din seng, så snart du står ud af den om morgenen. Det er nemlig fantastisk at komme ind til en redt seng, når det er sengetid. Men faktisk er det bedre for din topmadras, for din dyne og dine puder, hvis du venter lidt med at redde sengen. Ryst dine puder, vend din dyne om og lad varmen og fugten fordampe fra sengen i en halv times tid, før du redder den. 

 

 

 

  • Luft din topmadras ud. Det gør en stor forskel i sig selv at lade topmadrassen få luft i en halv times tid om morgenen, før du redder sengen igen. Men af og til har topmadrassen brug for at blive luftet godt igennem. Når du vasker betrækket hver tredje måned, kan du med fordel lufte din topmadras godt ud i et par timer. 

 

 

Hæng den op på en tørresnor udendørs eller læg den hen over et par stolerygge, hvis du ikke har adgang til et udeområde. Frisk luft er en af de bedste måder at slippe af med husstøvmider og fugt på, så vi anbefaler også, at du lufter ud i dit soveværelse hver morgen, eftermiddag og aften. 

 

 

  • Rengør topmadrassen med tæpperens eller rengøringsmidler med enzymer. Hvis der er kommet en plet på din topmadras, som er gået igennem betrækket, er der heldigvis hjælp at hente. Det kan for eksempel klares med et rengøringsmiddel med enzymer, som hurtigt kommer både pletter og lugt til livs. Hvis topmadrassen virkelig trænger til en overhaling, kan det også klares med tæpperens. 

 

 

Duo-, split- og almindelige topmadrasser 

Når du kigger vores store sortiment af topmadrasser igennem, vil du støde på både split- og duo-topmadrasser. Og så er der mange af topmadrasserne, der ikke er nogen af delene. Men hvad betyder det egentlig, og hvad skal de forskellige modeller bruges til?

 

Almindelige topmadrasser 

Det ligger lidt i navnet, at denne type af topmadrasser er den mest sete. De almindelige topmadrasser er designet som én stor madras, som dækker din seng fra kant til kant. Så langt, så godt. Denne type af topmadras er velegnet til boxmadrasser og vores andre sengetyper, som er designet som én stor seng. Mange af vores senge, såsom vores kontinentalsenge fra Jensen og   Dunlopillo, fås med to forskellige madrasser. Med en fælles topmadras ovenpå sengens overmadras, føles sengen som én i stedet for to madrasser. 

 

Duo- og split-topmadrasser 

Kært barn har mange navne. Det gælder også for kategorierne inden for topmadrasser til elevationssenge. For faktisk er ’duo’ og ’split’ to sider af samme sag. Vores duo- og split-topmadrasser er designet specifikt til elevationssenge, som er 160cm eller 180cm brede. Topmadrassen er designet med en udskæring i enten den ene eller begge ender. Denne slids sørger for, at elevationssengen føles som én seng af ligge i samtidig med, at du og din partner kan hæve og sænke jeres del af sengen individuelt. Når du køber en split- eller duo-topmadras, skal du huske at tilkøbe et speciallagen, som passer dertil. Det kunne for eksempel være denne model fra CPH Living

 

Kontakt os, hvis du har spørgsmål 

Efter denne guide håber vi, at du er blevet meget klogere på dit valg af topmadras. Det gælder både med hensyn til valg af materialer, tykkelse og type af topmadras. Hvis du har nogle spørgsmål, du gerne vil have svar på, er du mere end velkommen til at kontakte os. 

 

Du kan enten tale i telefon med en af vores kvalificerede medarbejdere på tlf. +45 56 14 55 33 eller sende os en e-mail på [email protected]. Vi besvarer skriftlige henvendelser så hurtigt, vi kan og altid inden for 2-4 dage. 

 

Vidste du, at vi hos Delfin Sengecenter tilbyder 100% prisgaranti? Det vil sige, at vi altid matcher priserne på de andre forhandlere på markedet. Hvis du finder et af vores produkter billigere hos anden forhandler, matcher vi prisen for dig. På den måde kan være sikker på både at få fantastisk service og markedets bedste pris hver gang.

 

Når du bestiller din nye topmadras hos os, får du desuden fri fragt ved køb for mere end 600kr. Husk, at vi foruden senge og topmadrasser også forhandler lækre dyner og puder, og at vi kan tilbyde et stort udvalg af sengelinned og betræk til puder og dyner

 

Hvor meget nattesøvn har du i virkeligheden brug for?

Svaret på dét spørgsmål udvikler sig hele livet. Vores søvnbehov afhænger nemlig blandt andet af vores aktivitets- og udviklingsniveau. For eksempel har det stor indflydelse på, hvor meget søvn vi har brug for, om vi er i voksealderen eller ej. Derfor har børn brug for langt mere søvn end voksne, og derfor oplever mange teenagere at have brug for rigtig meget søvn.

Er du interesseret i at lære mere om, hvor meget søvn du har brug for, og hvordan du kan få den optimale nattesøvn? Så læs med her. I dette blogindlæg kan du blive klogere på søvnens faser, hvorfor vi i det hele taget sover, og hvorfor lyset fra din telefonskærm kan forværre din nattesøvn.

Vi kommer også med en række anbefalinger til spændende artikler, du kan læse, hvis du har lyst til at lære endnu mere om din nattesøvn.

Et voksent menneske bør sove 7-9 timer hver nat

Sådan lyder rådet fra et amerikansk studie af søvn, som Samvirke henviser til i en artikel om voksne menneskers søvnbehov. Fra vi er 18 og til og med 64 år er det den anbefalede søvnmængde for at give kroppen tilstrækkeligt med hvile og tid til at forberede sig på en ny dag.

Voksne mennesker over 65 år anbefales at sove i 7-8 timer, og hvis de i løbet af dagen nyder en middagslur, kan det for mange betyde, at de må sove en time eller to mindre om natten. Søvnen er nemlig ikke noget, vi selv kan styre. Det skriver Jan Ovesen, som er speciallæge, i en artikel om søvn for Sundhed.dk.

Selvom søvnen er et helt naturligt behov ligesom sult og tørst, kan vi ikke på samme måde styre vores ’indtag’ af den. Vi kan godt spise, selvom vi ikke er sultne, og vi kan drikke, selvom vi ikke er tørstige. Men vi kan ikke sove, hvis vi ikke er trætte. Så hvis du elsker at tage en middagslur men ofte oplever at ligge frustreret og vende og dreje dig om aftenen, når det er tid til at sove, kan det være en god idé enten at gøre din lur kortere eller at erstatte den med at gå tidligere i seng.  

Søvnens fire faser

Normalt taler vi om søvnen som ét forløb, der varer fra vi døser hen og indtil vi vågner. Men faktisk er det ikke helt sådan, det forholder sig i virkeligheden. Søvnen består af i alt fire faser, som altid kommer i samme rækkefølge efter hinanden. Når alle fire faser har spillet sig ud, er der typisk gået 90 minutter. Det er det, man kalder for en søvncyklus. I løbet af natten gennemgår en voksen normalt mellem 5 og 6 søvncyklusser. Du kan læse mere om søvnfaserne i artiklen her fra Bedre Nætter.

Døsen, den lette søvn, den tunge søvn og drømmesøvnen

Den første af de fire søvnfaser er det, man kalder for døsen. Det er det letteste af søvnstadierne, og vi er lette at vække igen, når vi kun lige er døset hen. Fra det første søvnstadie træder vi ind i den lette søvn. Her er vi stadig relativt lette at vække, men både pulsen og temperaturen i vores kroppe falder, fordi vi slapper endnu mere af.

Efter den lette søvn indtræffer den dybe søvn. Hvis du har oplevet at vågne og føle sig småforvirret eller ’groggy’, er det fordi du er blevet vækket fra den dybe søvn, hvor hjernen slet ikke er forberedt på at skulle vågne. Efter den dybe søvn kommer drømmesøvnen. Det er her, vi drømmer, bevæger os, laver mumlelyde og laver hurtige bevægelser med øjnene bag øjenlågene. Derfor hedder drømmesøvnen også REM-søvnen fra det engelske ’rapid eye movement’.

Fra drømmesøvnen går kroppen op igennem faserne igen. Først til fase tre, så to, til sidst et og så videre ned ad stigen igen. Som sagt foregår bevægelsen fra stadie til stadie masser af gange og indtil vi til sidst lander i døsen igen og vågner op. Friske og veloplagte.

Din krop har brug for alle fire søvnfaser

Og det er også vigtigt, at faserne får lov at komme flere gange. Dårlig nattesøvn er nemlig skidt for dit helbred, og de fleste af os kender sikkert også til at vågne op efter en nat med dårlig søvn og være i dårligt humør. Søvnen er også afgørende for vores koncentrations-, indlærings- og reaktionsevne og for vores hukommelse.

Du kan blandt andet sikre din gode nattesøvn ved at have et regulært sovemønster og gå i seng på nogenlunde samme tid hver nat. Desuden har det stor betydning for din nattesøvn, at du ligger i en seng, du kan slappe helt af i og føler dig tilpas i.

Oplever du for eksempel et blive vækket af din partner, når du sover? Så kan det være en god idé at overveje at udskifte dobbeltsengen med to kontinentalsenge. Når du og din partner ligger på hver sin madras, kan I frit bevæge jer rundt hver især uden at forstyrre den anden. For stadig at have følelsen af at ligge i én seng sammen, kan I lægge en dobbelt topmadras ovenpå. 

Hvorfor har vi overhovedet brug for at sove?

Der er mange gode grunde til, at vi mennesker har brug for søvn. Men hvad er de grunde egentlig? Speciallæge Jan Ovesen, som vi også nævnte tidligere, skriver i samme artikel fra Sundhed.dk, at søvnen har stor betydning for både vedligeholdelse og reparation af kroppens celler.

Når vi sover, har hjernen desuden tid til at bearbejde de mange indtryk, som vores korttidshukommelse har lagret i løbet af dagen. Det er her, hjernen sorterer i de ting, der skal pakkes ned i langtidshukommelsen og de indtryk, der glemmes igen. Nogle indtryk bearbejdes drømmesøvnen. Det er især følelsesmæssige oplevelser, som hjernen gennemgår, når vi drømmer.

Kroppen producerer også allermest væksthormon, når vi sover. Det er derfor, det er så vigtigt, at små børn får nok søvn. Det kan nemlig skade deres fysiske udvikling, hvis de ikke sover nok. Kroppens produktion af antistoffer og hvide bloglegemer er også højest, mens vi sover. Derfor er det vigtigt for vores immunforsvar, at vi sover nok.

Vidste du, at det kan påvirke din immunitet, hvis du ikke får tilstrækkeligt med nattesøvn efter en vaccine? Dit immunforsvar har brug for en god og rolig nattesøvn for at tilpasse sig og producere antistoffer efter en vaccine.

Med andre ord er det usundt for både krop og sjæl, hvis du ikke får din nattesøvn.

Din sovestilling er vigtig for din søvn

Godt så. Søvnen er vigtig for dit helbred, det har vi slået fast nu. Men hvordan kan du så sikre dig at få en god og tilstrækkelig nattesøvn, hvor din krop kan få lov at klare alle de vigtige opgaver, der står overfor den, når du døser hen? Først og fremmest er din sovestilling vigtig.

Det er vigtigt, at du ligger komfortabelt, når du sover. Måske betyder det i det øjeblik, du skal til at falde i søvn, at dit ene knæ er løftet helt op under hagen, at din ene arm ligger over hovedet, og at din nakke støttes af fire store hovedpuder. Men undervejs i din søvn er det ikke altid helt optimalt med de kreative søvnstillinger.

Du kan nemlig komme til at vække dig selv fra din dybe søvn, hvis dine arme kommer til at sove, eller hvis din nakke bliver for anstrengt. For at undgå at forstyrre kroppens og hjernens søvnmønster, er det vigtigt at vælge en sovestilling, som er komfortabel hele natten.

Det er allerbedst for din ryg og nakke at sove enten på ryggen eller siden. Vi har et stort udvalg af hovedpuder, som både fungerer til det ene, til det andet og til begge dele. Nogle mennesker holder meget af at sove på maven. Hvis du er en af dem, kan du med fordel begynde at øve dig i på at sove på siden. Når du sover på maven, understøttes ryggens naturlige S-form nemlig ikke. Faktisk sker det modsatte ofte, og det kan give problemer i lænden og ryggen over tid.

Når du vælger din sovestilling og din hovedpude, bør du gøre det med tanke på din rygsøjle. Rygsøjlen skal ligge i en lige linje fra lænd til nakke. Hvis du ligger på siden og tilter nakken opad, skal du have en lidt lavere pude. Og hvis du ligger på ryggen og kan mærke, at din nakke bukker nedad mod madrassen, er din pude ikke helt høj nok.

Derfor kan lyset fra din telefonskærm forværre din nattesøvn

Når du har valgt en god sovestilling, en god hovedpude og gerne en komfortabel topmadras, er du godt på vej til en god nattesøvn. Men selvom du ligger rart og behageligt i sin seng, er din gode nattesøvn ikke helt sikret endnu. I hvert fald ikke, hvis du har for vane at ligge med din telefon, før du skal sove.

Mennesker er et dagsaktivt dyr. Det betyder, at vi er vågne og aktive, når det er lyst, og at vi sover og er inaktive, når det er mørkt. Sådan var det i hvert fald nødt til at være, før vi opfandt elektriciteten. I dag betyder det ikke så meget for vores aktivitet, at solen går ned, fordi vi let kan tænde lys for at se i mørket og holde os vågne til langt ud på natten, hvis vi har lyst. Men vores hjerner er stadig designet til at blive trætte, når det er mørkt.

Når det er mørkt, producerer kroppen søvnhormonet melatonin. Melatonin fortæller kroppen, at den skal være passiv, og hormonet gør os trætte og døsige. Din krop producerer masser af melatonin, når det er mørkt og tid til at sove, men hvis du tænder lys eller kigger koncentreret ind i en skarpt oplyst mobiltelefon, falder produktionen. Og så kan du komme til at føle dig helt frisk igen, selv når du lægger telefonen fra dig igen. Det er derfor en god idé at give kroppen og hjernen ro fra skarpt lys, inden du skal sove.

Du kan læse mere om melatonin og hormonets betydning for din nattesøvn i søvnartiklen fra Sundhed.dk

Vi ønsker dig en god nattesøvn

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du kan opnå en god og sund nattesøvn. Der er mange ting af huske på, så derfor opridser vi lige de vigtigste pointer endnu engang.

  • Voksne mennesker mellem 18-64 år bør sove 7-9 om natten.
  • Søvnen har fire faser, og de er alle vigtige for din sundhed.
  • Det er vigtigt, at du har en god liggestilling og en hovedpude og en seng, der er behagelig.
  • Læg mobiltelefonen væk, inden du skal sove for at gøre hjernen og kroppen træt. 

Til sidst vil vi anbefale dig at vælge en god dyne, som sikrer dig en behagelig temperatur, når du skal sove. Desuden er det en god idé at holde soveværelset på en kølig temperatur og at lufte godt ud i rummet, inden det er tid til at gå til køjs.

Husk på, at du er mere end velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din nattesøvn, til vores produkter, brands eller noget helt fjerde. Du kan kontakte os via vores kontaktformular, ved at ringe os op eller at sende en mail. Vi ser frem til at høre fra dig og ønsker dig en god nattesøvn.

1 2 3 Næste